Columns YMCA Inclusief 2018-2022
Mei 2022
Ruim zes jaar geleden begon ik aan het avontuur van bestuurslid bij YMCA Nederland. Vol ideeën, maar zonder specifieke verwachtingen solliciteerde ik naar de functie als vicevoorzitter. Dat dit zou resulteren in een periode zoals de afgelopen zes jaar had ik niet kunnen bevroeden. Door de ziekte van Peter, mijn voorganger, nam ik na een jaar de voorzitterstaak onofficieel over en rolde het jaar daarna door naar de formele voorzittersrol toen zijn termijn eindigde. Nu mijn termijn in juni afloopt en ik het stokje zal overdragen aan mijn opvolger Wim Willems, kijk ik graag nog heel even terug, voordat we weer vooruitkijken naar de toekomst.
Terugkijkend over deze hele periode is er ongelofelijk veel gebeurd. Binnen de YMCA loopt dat uiteen van een meerjarenbeleidsplan tot een wijziging in de organisatiestructuur, en van het verwerven van een nieuw conferentiecentrum tot het afscheid nemen van verschillende mensen en locaties. Op persoonlijk vlak werd ik moeder, wisselde drie keer van baan en verhuisde twee keer (beide overigens niet ongebruikelijk in deze fase van een academische carrière). De wereld kende ruim twee jaar een pandemie en naast verschillende oorlogs- en rampgebieden in de wereld inmiddels ook een oorlog op het Europese continent.
In eerdere columns schreef ik over verbinding en over het vermogen van de organisatie om ons aan te passen aan veranderingen in de wereld. Samen met de passie van de mensen die betrokken zijn, is dit de grootste kracht van de YMCA; het inspelen op de situatie voor, door en met jongeren. Dat het werk en de activiteiten er vandaag niet meer hetzelfde uitzien als 10 jaar geleden is daarmee evident, zowel de wereld als de jongeren veranderen continu. Er is mij de afgelopen tijd regelmatig gevraagd waarom ik niet nog een termijn beschikbaar wilde zijn voor het bestuur. Of het ik het niet meer leuk vond? Integendeel. Ik sluit ook niet uit dat ik in de toekomst nog eens bestuurstermijn zal doen, maar met het oog op vernieuwing, diversiteit en het scherp houden van de organisatie ben ik voorstander van regelmatig verse krachten en nieuwe impulsen in een bestuur. Daarnaast denk ik dat het goed is voor de organisatie om een grote(re) groep actieve vrijwilligers te hebben met bestuurservaring binnen en buiten de organisatie en kijk ik er naar uit om weer met m’n voeten in de klei te staan als vrijwilliger bij activiteiten. Kortom, een mooi moment om met een tas vol ervaringen, herinneringen, een lach en een traan een nieuw avontuur tegemoet te gaan, voor mij en voor YMCA Nederland.
December 2020
2020 is zo’n jaartal dat je vooraf in je agenda zet als mijlpaal. Een mooi rond getal als moment van bezinning of voor een nieuwe start. Maar of u het nu wel of niet omcirkeld had in uw agenda, 2020 is voor ons allemaal een bijzonder jaar geworden. Een jaar met veel emoties, moeilijke keuzes en
beperkende regels die we eerder niet voor mogelijk hadden gehouden, maar ook een jaar met mooie nieuwe initiatieven en hernieuwde saamhorigheid.
In het voorjaar schreef ik op deze plek dat ik er het volste vertrouwen in had dat wij als YMCA ons zouden weten aan te passen aan de veranderde wereld en dat we samen manieren zouden vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. De afgelopen maanden bleek dat we daar ontzettend goed in zijn. Vele mooie verhalen kwamen voorbij over nieuwe en aangepaste activiteiten zowel online als op afstand bij elkaar. Wees daar ook trots op en neem een momentje om te vieren wat er allemaal in
zo’n korte tijd gerealiseerd is!
De komende periode heeft u mogelijk iets meer tijd dan in de wintermaanden van voorgaande jaren. Zou het niet mooi zijn om deze tijd te besteden aan verbinding? Praat met elkaar en probeer elkaar te begrijpen. Juist nu de wereld steeds kleiner lijkt, moeten we onze eigen wereld niet te klein laten worden. Dat helpt onszelf, onze dierbaren en de anderen in de straat, in de wijk en in het land om verbonden te blijven met elkaar. Betrokkenheid en het gevoel dat je er met en voor elkaar bent is de beste remedie tegen eenzaamheid, maar ook tegen polarisatie en extreme gedachten. Vertrouw op elkaar en maak er met elkaar iets moois van.
Ik wens u allen fijne feestdagen en gelukkig 2021!
Mei 2020
Hopelijk bereikt deze Inclusief u in goede gezondheid. Het coronavirus heeft de wereld opgeschud en raakt iedereen. Voor de YMCA is dat niet anders. Lokale jeugdclubs hebben voorlopig geen bijeenkomsten of zijn (deels) digitaal gegaan, de zomerkampen van YCamps en Fun2Stay zijn op het moment van schrijven nog omringd door vraagtekens, op onze conferentiecentra is het uitgestorven en bij een aantal internationale collega-YMCA’s staat het water aan de lippen. Gelukkig vinden we steun en houvast bij elkaar en bij het geloof.
‘Wanneer is dit voorbij?’ is een vraag die veel gesteld wordt in de hoop dat alles daarna weer terug keert naar normaal. Het antwoord is simpel en duidelijk, maar dat maakt het niet minder makkelijk om te accepteren: het wordt niet meer zoals het was. Het coronavirus heeft een dusdanige impact in de wereld en in de maatschappij dat het niet mogelijk is om na afloop door te gaan met het leven alsof het nooit heeft plaats gevonden.
Terugkeren naar normaal is daarmee uitgesloten. Maar bestaat er überhaupt zoiets als normaal? Past ‘de normaal’ zich niet per definitie aan de veranderingen in de wereld aan? Wat 5 jaar geleden nog heel normaal was, is dat nu allang niet meer. Het is echter de snelheid waarmee het nu gaat die ons soms doet duizelen en waardoor de vraagtekens over de toekomst groter zijn dan gebruikelijk.
En toch maken we telkens weer toekomstplannen. Soms zijn dat kleine stapjes over wat je morgen gaat doen, soms zijn het grote dromen. Niet omdat we daarmee de buitenwereld kunnen veranderen, maar wel omdat we kunnen beïnvloeden hoe we met al die veranderingen omgaan. Zelfs -of misschien wel juist- in een tijd met zulke grote veranderingen en onzekerheid kan het bedenken en uitvoeren van toekomstplannen (klein en groot) structuur, richting en hoop bieden.
Ik heb er het volste vertrouwen in dat wij als YMCA, net als de afgelopen 175 jaar, ons weten aan te passen aan de veranderende wereld. Dat we samen manieren vinden om met de nieuwe situatie om te gaan en dat we een plek blijven bieden waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen zijn.
Blijf gezond en hopelijk zien we elkaar weer snel!
December 2019
Iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt en die invloed wil hebben op de koers van de vereniging is van harte welkom op een ledenbijeenkomst. Sinds mijn aantreden in 2016 houden we deze tweemaal per jaar: in juni om verantwoording af te leggen over het jaar dat geweest is en aan het eind van het jaar om de plannen van het jaar erop te bespreken. Bij de vergadering afgelopen november kwam daar nog een belangrijk onderdeel bij: een wijziging van onze statuten. Niet alleen zijn ze geactualiseerd, bovenal hebben we de mogelijkheid gecreëerd tot groepslidmaatschappen en zijn de mogelijkheden om invloed op het beleid uit te oefenen toegenomen. Voortaan is het dus mogelijk om als groep lid te worden van YMCA Nederland en rechtstreeks mee te beslissen over de koers van de organisatie. Op deze manier willen we de verbondenheid tussen landelijk en lokaal vergroten.
Daarnaast hebben we in 2019 weer ontzettend veel jongeren weten te bereiken en ook op landelijk niveau hebben we niet stil gezeten. Een kleine greep:
– Het trainingshuis is verder ontwikkeld; een bundeling en ordening van allerlei trainingen die we aanbieden voor vrijwilligers en bestuurders door de hele organisatie heen.
– De YMCA heeft het CBF-keurmerk ontvangen en is het daarmee een officieel erkend goed doel.
– De proeftuin van de maatschappelijke diensttijd in combinatie met de campagne ‘Zin in YMCA’ heeft veel jongeren kennis laten maken met vrijwilligerswerk bij de YMCA.
– Met de campagne rondom #ikbenopen heeft YMCA, met in het bijzonder Leonie Burggraaf en Joeri Sterringa, het voortouw genomen in een verbindende campagne rondom het bespreekbaar maken van mentale gezondheid onder jongeren.
In 2020 hebben we weer veel moois op de planning staan. In lijn met het
meerjarenbeleidsplan en als vervolg op de resultaten van afgelopen jaar gaan we ‘op weg naar een sterk merk’. Hierin staan marketing en fondsenwerving centraal om op die manier beter zichtbaar te maken wat we doen als YMCA en om financiële middelen binnen te halen om te kunnen groeien en de activiteiten te kunnen uitbreiden.
Tot slot, wil ik jullie graag wijzen op het George Williams Fonds. Dit fonds stimuleert nieuwe initiatieven om jongeren onderling te verbinden en kansen te geven zichzelf te ontwikkelen. Verenigingen, clubs, (werk)groepen en commissies binnen de brede familie van de YMCA
kunnen hier heel eenvoudig een aanvraag doen om hun activiteit te ondersteunen, dus neem dit mee in de plannen voor 2020. Meer informatie hierover is te vinden op de website. Wist je trouwens dat deze ook afgelopen jaar vernieuwd is? Kortom, hoog tijd om eens een kijkje te nemen.
Mei 2019
De zomer komt eraan! Dat betekent voor een deel van onze vrijwilligers dat we richting de afsluiting van het (jeugdwerk)seizoen gaan, terwijl het voor een ander deel van onze vrijwilligers juist betekent dat het (vakantie)seizoen gaat beginnen!
Maar eerst nog even terugkijken op de afgelopen maanden. In januari hebben we helaas afscheid moeten nemen van Peter Klein, mijn voorganger als voorzitter van de vereniging en een inspiratie voor velen van ons. Ondanks dat we wisten dat hij ziek was, kwam zijn
overlijden toch onverwacht en viel het ons zwaar.
Eind maart was er een zeer geslaagde YMCA-conferentie op de ESH, waar we met vrijwilligers, bestuursleden en beroepskrachten vanuit de hele organisatie hebben gekeken naar de toekomst, YMCA 2030. In interessante, (inter)actieve en creatieve workshops is veel gedeeld en (van elkaar) geleerd. Ik vond het erg leuk om zoveel mensen van verschillende (lokale) YMCA’s bij elkaar te zien en van gedachten te kunnen wisselen over waar we voor staan en wat we willen meegeven aan volgende generaties.
Ander goed nieuws is dat YMCA Nederland een CBF-erkenning heeft gekregen. Het CBF stelt strenge kwaliteitseisen aan goede doelen en voor verschillende subsidieverstrekkers is het hebben van een dergelijke erkenning essentieel om voor deze subsidies in aanmerking te
komen. Het verkrijgen van de erkenning biedt ons dus nieuwe mogelijkheden.
Maar nu eerst op naar de zomer..
Mocht je nog niet weten wat je wilt gaan doen deze zomer? Ga mee met een kamp! Ook als je het leuk zouden vinden om eens bij een ander (soort) kamp te gaan kijken, gewoon doen!
Ga bijvoorbeeld mee op huttenbouwweek in de regio Den Haag, in Leusden op kamp bij Fun2stay of Y Camps, of neem eens contact op met een lokale club om hen te ondersteunen op kamp of alvast voor in het nieuwe (jeugdwerk)seizoen. Interesse in het opbouwen van een internationaal YMCA-netwerk? Ga dan mee naar het YMCA175 festival in Londen in
augustus! Voor jonge vrijwilligers (18-30 jaar) hebben we momenteel mogelijkheden om de kosten sterk naar beneden te brengen, dus geen enkele reden om niet mee te gaan!
Nadat ik hierboven iedereen oproep om deze zomer iets in YMCA-sfeer te gaan doen, vraag je je misschien af wat ik dan zelf deze zomer ga doen. Dat is een geheel terechte vraag. Het liefst zou ik overal bij mee gaan of langskomen, maar deze zomer ligt mijn focus even volledig op persoonlijk vlak, aangezien ik in juli mijn eerste kindje verwacht.
December 2018
Het is weer december. Een tijd in het jaar die voor mij in het teken staat van reflectie en verbinding. Elkaar opzoeken in de donkere wintermaanden, terugkijken op het afgelopen jaar en plannen maken voor het nieuwe jaar. Als YMCA willen we graag een plek zijn waar mensen zich thuis voelen, waar ze graag komen, waar ze geborgenheid en verbondenheid voelen en van waaruit ze stappen durven zetten om zichzelf te ontwikkelen en de
maatschappij een stukje opener en vriendelijker te maken. Zo’n plek creëren gaat echter niet vanzelf. Vele honderden vrijwilligers zetten zich hartstochtelijk in om de YMCA zo’n plek te laten zijn, in de wijk, op kamp en in het land. Dank daarvoor!
Vanuit de landelijke vereniging proberen wij het kader te bieden waarbinnen al die vrijwilligers en deelnemers optimaal tot hun recht komen en waar ze elkaar vanuit verbinding sterker maken. Dat vraagt soms om het maken van keuzes en kritisch kijken naar wat wel en wat niet bij de organisatie past, en het vraagt om het ondersteunen van de verbinding en van daaruit gezamenlijk de toekomst vormgeven.
Komende jaren gaan we werken met het nieuwe meerjarenbeleidsplan. Onderlinge binding in de organisatie staat daarin centraal, evenals het bundelen van de krachten om de zichtbaarheid van de organisatie in de samenleving te vergroten. Een nieuw beleidsplan betekent dat er ook zaken gaan veranderen, denk aan interne zaken zoals inspraak en lidmaatschap, en externe zaken rondom branding en marketing. In dit proces van
verandering proberen wij zoveel mogelijk input en belangen van alle betrokkenen mee te nemen. Misschien overbodig om te zeggen, maar we gaan in dit proces op zoek naar de grote gemene deler en zoeken vanuit vertrouwen en verbinding naar de beste oplossing. Soms is dat consensus, soms een compromis. Zoals een Afrikaans gezegde luidt: als je snel
wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen!
Ik wens u allen een verbindend 2019.